Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking (ook wel dakleer genoemd) is al jaren één van de meest toegepaste waterdichting op platte daken. +- 60% van alle daken in Nederland zijn hiermee bekleed. Gemiddeld zit er zo’n 10 jaar garantie op een dakleer systeem echter gaat dit doorgaans langer meer. Het is bestendig tegen zonlicht, extreme neerslag en blijft uitstekend beloopbaar. maar kent u het verschil tussen APP-bitumen en SBS-bitumen?

SBS dakbedekking

De afkorting SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen. Deze bitumen is samengesteld uit elastomeer, een synthetisch rubber met een grote elasticiteit. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de dakbanen soepel blijven en de onderliggende constructie, zoals isolatie, niet in de weg zitten. Door de goede hechting van SBS dakmembranen, is de kans op lekkage nihil. Voor optimale sterkte wordt er bij SBS-bitumen minder kunststof toegevoegd dan bij APP-bitumen. Hierdoor is een bitumineus dak van SBS minder UV-bestendig.

APP dakbedekking

De afkorting APP staat voor Atactisch PolyPropyleen. Dakbanen van APP-bitumen bestaan uit een combinatie van bitumen en een plastische kunststof. De dakbedekking neemt de eigenschappen van de kunststof over, waardoor de bitumen soepel blijft en goed bestand is tegen extreme omgevingstemperaturen.

Belangrijkste voordelen bitumen

  • Duurzaam, een groot deel bestaat uit gerecycled materiaal;
  • In de meeste gevallen snel te herstellen of te vervangen;
  • Perfect te combineren met isolatie, indien het dak aan de buitenkant geïsoleerd wordt, kan bitumen gewoon op de isolatielaag aangebracht worden;
  • 10 Jaar garantie met KOMO®- keurmerk.

PVC

Een PVC dakbedekking zorgt voor een waterdicht, recyclebaar en onderhoudsvriendelijk dak. PVC is een dakbedekking dat is gemaakt van kunststof en is qua materialen relatief goedkoop en daardoor in de meeste gevallen de voordeligste dak oplossing. Daarentegen heeft het wel een lange levensduur.

EPDM

EPDM is een  een dakfolie dat bestaat uit gerecycled rubber. Leverbaar in verschillende diktes kunnen wij EPDM naadloos tot 200m2 verwerken.

Door de flexibele eigenschappen kunnen complexe dakconstructies hiermee makkelijker worden bekleed.

EPDM dakbedekking heeft een zeer lange levensduur (zo’n 40 jaar) en is onderhoudsarm. De wortelwerende eigenschappen van EPDM maken het materiaal bij uitstek geschikt voor groendaken. Een groendak is een dak waarvan het platte of hellende deel voornamelijk bestaat uit begroeiing in de vorm van levende planten. Omdat EPDM dakbedekking naadloos aangelegd kan worden, is er veel minder risico op lekkages dan bij dak bedekkingen.

De voordelen van EPDM dakbedekking:

  • Wordt aangebracht zonder brandgevaar
  • Ongevoelig voor UV, micro-organismen
  • Blijvend elastisch
  • Meest ecologische vorm van dakbedekking volgens onafhankelijk onderzoek door het NIBE
  • Zeer lange levensduur (ca. 40 jaar)